riadenie kariéry

Čo robí detský endokrinológ?

Čo robí detský endokrinológ?

Video: ŠPECIALISTI - Všetko čo potrebujete vedieť o vyšetrení u endokrinológa 2024, Jún

Video: ŠPECIALISTI - Všetko čo potrebujete vedieť o vyšetrení u endokrinológa 2024, Jún
Anonim

Detský endokrinológ je pomerne zriedkavé povolanie. V mnohých zdravotníckych strediskách takáto pozícia nie je zabezpečená. Nie je to úplne správne, pretože rast a vývoj tela dieťaťa do značnej miery závisí od činnosti žliaz vonkajšej a najmä vnútornej sekrécie. V prípade, že sa všetky odchýlky zistia dostatočne skoro, je možné vykonať racionálne ošetrenie a úplne stabilizovať endokrinný systém. Ak nie je možné úplné obnovenie funkčných schopností žliaz, potom detský endokrinológ predpíše substitučnú terapiu presne v objeme, v akom je to potrebné pre konkrétne dieťa.

V poslednom čase sa čoraz častejšie vyskytujú endokrinologické choroby u detí. Mnohé z nich však postupujú zvonka nepostrehnuteľne. Prispieva to k zhoršeniu patologického procesu a k pomerne oneskorenému odhaleniu endokrinných chorôb.

Jedným z najbežnejších ochorení tohto profilu u detí je cukrovka. Je potrebné poznamenať, že mnoho ľudí mladších ako 30 rokov je náchylných na infekciu tohto závažného a nebezpečného ochorenia I. typu. Pre dieťa nie je také ľahké identifikovať prvé príznaky. Rodičia by mali venovať pozornosť tomu, či ich dieťa príliš často chodí na toaletu „malým spôsobom“. Okrem toho deti s diabetes mellitus typu I často cítia smäd a rýchlo schudnú, napriek tomu, že ich chuť do jedla je vynikajúca.

Ak existuje dokonca mierne podozrenie na výskyt takejto závažnej choroby, je potrebné, aby dieťa bolo vyšetrené detským endokrinológom. Vykoná krvný test na cukor, predpíše glykemický profil (odber krvi s frekvenciou 3 hodiny na stanovenie denných výkyvov v koncentrácii cukru v krvi) a potom stanoví dávku inzulínu potrebnú na kompenzáciu cukrovky typu I, ak sa zistí toto ochorenie.

Patológia spojená s štítnou žľazou je tiež u detí pomerne častá. Medzi hlavné choroby spôsobené poruchou funkcie tohto orgánu patrí hypotyreóza a hypertyreóza. Prvý typ patológie je častejší. Hlavnou príčinou tohto ochorenia je znížená tvorba tyroxínu v bunkách štítnej žľazy. Podobný stav možno pozorovať v prípade poškodenia tohto orgánu alebo môže byť dôsledkom odstránenia jeho časti. Deti s týmto ochorením majú zvýšenú hmotnosť, zníženú chuť do jedla, ich očné bulvy môžu vyzerať potopené, reakcia takého dieťaťa je zvyčajne inhibovaná. Pokiaľ ide o hypertyreózu, táto patológia je zvýšenie produkcie štítnej žľazy v bunkách štítnej žľazy. Podobná patológia sa prejavuje znížením telesnej hmotnosti, zvýšenou chuťou do jedla, potením, očné bulvy postupujú dopredu. Takéto dieťa je často podráždené. Pri liečbe hypo- a hypertyreózy v každom prípade si detský endokrinológ vyberie individuálne. Najčastejšie spočíva v vymenovaní substitučnej liečby tyroxínu (pri hypotyreóze) alebo tyreostatínu (pri hypertyreóze). V prípade zvýšenej produkcie tyroxínu v bunkách štítnej žľazy je niekedy potrebné uchýliť sa k chirurgickému zákroku. Okrem toho podobnú operáciu už nebude vykonávať bežný endokrinológ. Kto to urobí naozaj dobre, je endokrinológ.

Počas vyšetrenia môže detský endokrinológ identifikovať ďalšie choroby: hypofýzny trpaslík, gigantizmus a iné, sú však zriedkavé.